Pagina's

donderdag 5 december 2013

#Antioxidanten en #vrije radicalen



Buiten dat ik een "foodie" ben, ben ik ook gewichtsconsulente en studerend voor voedingsdeskundige. En dan duik je soms wat dieper in dingen die je tegenkomt. Een woord dat ik erg heel veel tegen kom is antioxidanten, dat je op steeds meer producten ziet met benamingen als "rijk aan antioxidanten", als extra toevoeging en zelfs in de vorm van pillen verkrijgbaar. Wow het nieuwe supermedicijn waarvoor je niet eerst naar de dokter moet om een recept te halen. Maar wat zijn antioxidanten nou eigenlijk en wat doen ze?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor o.a. de vitamines E en C. Antioxidanten zijn stoffen die het proces van oxidatie tegengaan. Oxideren is het natuurlijke proces dat ontstaat indien vrije radicalen, ofwel schadelijke stoffen, je lichaamscellen beschadigen en de celdeling ontregelen. Bovendien kunnen de antioxidanten de vrije radicalen neutraliseren waardoor zij geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Zorgen voor geen vrije radicalen in je lijf lijkt dus het plan, maar helaas ieder mens heeft vrije radicalen in het lichaam.

Want bij elk natuurlijk proces van het lichaam waarbij je lijf gebruik maakt van zuurstof ontstaan vrije radicalen. Het ontstaan van deze radicalen is hoe dan ook onvermijdelijk. Bijvoorbeeld bij het omzetten van voeding naar energie en bij het ademhalingsproces. Maar ook wanneer je lijf de strijd aangaat met zaken buiten je lijf zoals stress, luchtvervuiling, alcoholgebruik kunnen vrije radicalen ontstaan.

Terug naar de antioxidanten: zij zijn eigenlijk de bodyguards die als eerste reageren met de vrije radicalen, waardoor waardevolle celonderdelen bespaard blijven van de terreur van vrije radicalen. Dus dood aan alle vrije radicalen hoor ik je denken, kom maar op met al die antioxidanten!

Was het maar zo simpel, want vrije radicalen hebben we ook nodig, ze zijn nodig om cellen alarm te laten slaan. Zij worden door het lichaam ook ingezet tegen bacteriën en virussen. Wanneer er sprake is van een ontsteking ergens in het lichaam of allergieën maakt het lichaam zelfs bewust vrije radicalen aan om deze te bestrijden. Probleem is echter dat de vrije radicalen niet alleen de 'zieke' cellen bestrijden maar alle cellen van het lichaam. Daar komen dan de antioxidanten om de hoek. Maar moeten we er dan extra van gaan slikken en meteen al die producten in je karretje gooien waar "extra toegevoegde antioxidanten" op de voorkant staat?

Ik denk het niet. Ik ben ervan overtuigd dat je met gezonde gevarieerde voeding met veel groente en fruit en bijvoorbeeld noten meer dan voldoende binnenkrijgt om die vrije radicalen te lijf te gaan. Je hebt dan echt geen producten nodig met al die prachtige toevoegingen. Sterker nog, onderzoeken tonen steeds vaker aan dat een teveel van een bepaalde vitamine juist een averechtse werking heeft en de kans op een bepaalde ziekte juist vergroot. Let wel, ik weet dat mensen bij bepaalde ziektes juist wel extra toegediend krijgen, met goede resultaten, er zijn altijd uitzonderingen.

Zin in fruit nu? In gojibessen, gedroogde pruimen, granaatappels, rozijnen, bosbessen, aardbeien, frambozen, pruimen, sinaasappels en druiven zitten naar verhouding veel antioxidanten.
En wat voor groente vanavond? Kies voor boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, rode peper, rode ui, mais, aubergine of wortelen als je wat extra wilt.


En met pakjesavond geen tijd om te koken? Geen nood in chocolade zitten ze ook! Een hele gezellige Sinterklaasavond!





Geen opmerkingen :

Een reactie posten