Pagina's

zondag 2 februari 2014

Koken met mede


Met bier, wijn, whisky, cognac of een zoet likeurtje een van mijn brouwsels een vleugje extra meegeven is niet iets dat ik dagelijks doe. Laat ik mij niet roomser voordoen dan...... ik houd echt van dat glaasje wijn, maar om daarnaast ook dagelijks drank in mijn eten te gieten gaat zelfs mij te ver. Dacht je dat alcohol meteen vervliegt en alleen de smaak achterblijft? Daar blijkt toch echt iets meer voor nodig te zijn dan alleen even het vuur flink hoog of een vlammetje erbij. Twee uur stoven geeft nog steeds zo'n 5-10 procent van de alcohol die je er oorspronkelijk in had gegooid.

Als ik drank door mijn gerechten doe is er dus vaak een speciale aanleiding, een avond met vrienden, een feestdag of zoals afgelopen week, het proberen van een bijzondere drank. Oké soms moet je een aanleiding ietsjes zwaarder maken dan hij in werkelijkheid is....... maar die bijzondere drank is mede, een honingwijn.

De halve liter mede, gescoord tijdens één van de markten van de afgelopen tijd stond al een tijdje te knipogen naar me (www.mederij.nl). Een keertje een glaasje ervan gedronken en vast van plan er iets mee te maken, maar het juiste moment maar niet kunnen vinden. En het juiste recept ook niet. Ik wilde iets met kip, maar zoekend kwam ik ook een italiaans recept tegen dat mede gebruikt bij kalfsfricandeau.

De combinatie honingwijn met prachtig vlees als kalfsfricandeau is eigenlijk zo logisch, suf dat ik daar niet direct zelf opgekomen was. Met wat kruiden en gestoofde groente is dit een heerlijk maal. De smaak van de mede trekt ook helemaal in de groenten waardoor een stukje wortel een bijzondere lekkernij wordt. Een echt feestmaal waarbij als je je ogen dichtdoet, je misschien kan voorstellen dat je met een vikinghelm scheef op je kop aan een van de lange tafels zit tijdens een overwinningsmaal na een geslaagde plundertocht. Een kom mede in je hand, zingend en etend. Bij wijze van spreken dan.............

Want als er een volk is waarbij deze honingwijn volledig in de historie en cultuur zit dan zijn het wel de Noord-Europeanen. Goden, krijgers, allemaal even gek op mede en volgens de legende bereid tot het uiterste te gaan voor een slokje. Geestverruimend spul en tja als je naar het alcoholpercentage kijkt kan dat best wel kloppen.

Hoe kan het toch dat met de komst van bier dit goedje uit het zicht verdween. Misschien omdat een zelfgebrouwen biertje erg snel drinkbaar is en je voor een goed glas mede mede een behoorlijk aantal maanden moet wachten? Te zoet misschien? Geen idee, maar nu wel een drank bijzonder genoeg om een keertje (of twee) door de week mee te hebben gekookt. Hieronder het recept voor de kalfsfricandeau met mede. Voor het gerecht met kip kan je hier klikken.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 700-800 gr kalfsfricandeau
 • 2 rode uien, grof gesneden
 • 2 (gewone) uien, grof gesneden
 • 2 stengels bleekselderij, grof gesneden
 • bouquet garni (rozemarijn, salie, dragon, laurier, bij elkaar gebonden met touwtje)
 • 3 jeneverbessen
 • 3 dl mede
 • olijfolie
 • zeezout
 • gemalen peper

Bereiding:

Braad de fricandeau in olijfolie rondom aan op hoog vuur. Haal het vlees eruit, voeg in dezelfde pan nog 3 tot 4 eetlepels olijfolie toe, schraap met een houten lepel het baksel op de bodem van de pan los en bak de ui, wortel en bleekselderij tot de ui glazig is. Voeg het bouquet garni toe en leg het vlees weer terug. Voeg de mede toe en als laatste een beetje zout, peper en de jeneverbessen.
Laat met deksel op laag vuur sudderen, Keer het vlees regelmatig, laat het vooral niet droog koken. Voeg dan wat water, groentebouillon of extra mede toe.

Let op: maak gebruik van een vleesthermometer als je die hebt. Ga liever niet gokken want het is zo verschrikkelijk zonde mocht je net mis gokken. De fricandeau is mooi zacht en roze bij 55 graden. Wil je je vlees iets meer doorbakken haal de pan dan met 60 graden van het vuur. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten. Houd de thermometer in de gaten!

Haal het bouquet garni uit de pan. Je kan er nu voor kiezen om de saus nog even te pureren en in te laten dikken. Ik zelf vind het niet nodig om dat te doen en schep zelf de groenten zo over de gesneden plakken fricandeau.

Eet (erg) lekker!2 opmerkingen :

 1. Prachtig recept! Ik heb het net geplaatst op de website van de Delftse Mederij, met benoeming van auteur en verwijzing naar deze pagina, mocht je daar bezwaar tegen hebben haal ik het weg, maar vond dat het er echt tussen moest. Heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk Jaron, geen probleem! Het wordt echt tijd dat mede bekender wordt, lekker om te drinken en zeker ook om mee te koken.

   Verwijderen