Pagina's

donderdag 9 januari 2014

Lamscurry, een perfecte stoofschotel voor het weekend



Nog geen idee wat je vanavond gaat eten? Dan kan je snel maar de winkel rennen en alles voor deze lamscurry gaan halen, maar beter kan je ermee wachten en het op je gemakje doen komend weekend. Waarom? Omdat dit gerecht gewoon zijn tijd nodig heeft en het jammer is als je dingen gaat afraffelen.

Stel je voor, kou, regen, een goed boek en een currymengsel dat heerlijk in je oven staat te geuren. Om een uur of 4 een wijntje, de lamsbout met de curry nog even lekker op het fornuis aan het pruttelen terwijl je even heel diep aan het nadenken (lees: tukje doen) bent in de hoek van de bank. Zou toch jammer zijn als je dat allemaal mist omdat je vandaag nog even snel een lamscurry op tafel wilt zetten.

Overtuigd? Verstandig! Lees dan nu rustig door en denk aan dat boek.....en die geuren.....en de bank en verheug je op het weekend en geniet!

Venkelzaad en komijnzaad zijn twee van de specerijen die ik altijd op voorraad heb omdat je er gerechten er zo heerlijk mee op smaak kan maken. Gewoon je vlees of vis ermee insmeren of een klein beetje door je pastasaus en je hebt net dat extra's en het ruikt verrukkelijk. Samen met nog wat andere heerlijkheden kan je bijvoorbeeld ook je eigen currypasta maken. Als je de currysaus eerst nog een tijdje zonder vlees of groente in de oven zet kunnen de smaken en geuren van de specerijen nog beter mixen en intenser worden.

Voeg daarna vlees of groenten toe en maak en heerlijke vlees- of groentecurryschotel. Wat geurende basmatirijst erbij, een groene salade en klaar. En niet te vergeten, wat extra yoghurt om te blussen! Dit gerecht heeft wat tijd nodig, maar dat is voor het grootste deel "wachttijd". De daadwerkelijke bereidingstijd zal rond een half uurtje zitten. Ik heb de currysaus deze keer gebruikt bij een lamsstoof met kikkererwten, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor doperwten, bloemkool of spinazie. Venkel- en komijnzaad koop ik trouwens altijd bij de toko.

Wat heb je nodig voor 4-5 personen:

  • Pan die ook in de oven kan
  • Keukenmachine met mes
  • Oven voorverwarmd op 170 graden

Specerijenmengsel:
  • 2 el venkelzaad
  • 2 el komijnzaad
  • 2 el korianderzaad
  • halve el fenegriekzaad
  • halve el zwarte peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • half kaneelstokje
  • 2 kardemonpitten
  • zout en peper uit de molen

Curry:
  • stuk verse gember, 5 cm, geschild grove stukken
  • 2 rode uien, in vieren 
  • 8 tenen knoflook
  • 2 verse rode pepers, in grote stukken, met zaadjes
  • bosje verse koriander
  • 2 blikjes van 400 gr gesneden tomaten
  • 3 dl groentebouillon
  • 1 blikje kikkererwten 400 gr, uitgelekt en gewassen
  • olijfolie handje gehakte verse koriander en munt
  • 3 dl yoghurt
  • eventueel 1 limoen

Vlees:
  • 700-800 gr lamsbout, in stukken gesneden

Rooster eerst het specerijenmengsel kort in de oven of in een koekenpan.

Doe de ui, knoflook, gember, rode pepers en het bosje koriander samen met het geroosterde specerijenmengsel in de keukenmachine en pureer alles. Bak dit kruidenmengsel in de pan totdat het wat goudbruin is. Blijf goed roeren. Voeg dan de tomaten en de bouillon (of het water) toe en breng aan de kook. Dek de pan af met aluminiumfolie en laat de curry 1,5 uur in de oven staan.

Bak de lamsvleesstukken in een beetje olijfolie goudbruin, voeg de curry toe en laat het vlees ongeveer een uur sudderen op laag vuur. Check of het vlees zacht is, anders laat je het nog even doorsudderen. Blijf dan wel geregeld checken. Voeg de kikkererwten toe en laat deze nog even 5 minuutjes meekoken. Roer de yoghurt erdoor en strooi de gehakte koriander en munt er over heen. Snijd de limoen in partjes en serveer ze in een apart schaaltje zodat een ieder hiervoor kan kiezen.

Eet lekker!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten