Pagina's

woensdag 1 januari 2014

Blote kindertjes in het gras, een geweldig 2014!



Blote wat? Blote kindertjes ......... of loop ik een risico door dat zo maar open en bloot (oops) op dit blog te schrijven. Blote billetjes in het gras, Blote billen in het gras, Blote kindertjes in het gras, Juffertjes in het groen, het komt allemaal op ongeveer hetzelfde neer: Eten!

Ja dus, eten, en dan wel speciaal op nieuwjaarsdag. En wat is dat dan? Een stamppot met snijbonen en witte bonen. Snijbonen zijn het gras en de witte bonen, ach die kan je zelf wel invullen. Ben wel benieuwd wie de oorspronkelijke naam bedacht heeft, diegene moet een behoorlijk melige bui gehad hebben.

Werkelijk elke provincie claimt dat deze stamppot oorspronkelijk daar vandaan komt. Groningen zegt: "Ik geloof dat er later ook een versie van onze stamppot is in Friesland" en zo zie ik vervolgens de ene provincie na de ander voorbijkomen. Laten we het gewoon op een Hollandse stamppot houden (of trap ik daarmee weer de belgen tegen het zere been, want ook die schijnen eenzelfde soort ding te hebben).

In ieder geval was het bij ons thuis traditie dat er op 1 januari "Blote kindertjes in het gras" gegeten werd en in veel andere gezinnen in Nederland ook, of het nou in Groningen, Brabant, Zeeland of in Gelderland was. Vanwaar nu precies juist deze stamppot en niet een ander bijvoorbeeld Hete bliksem. De naam is tenslotte net zo bijzonder.

Speurend kom ik de volgende verklaring tegen en denk hierbij met mij mee aan een tijd dat er nog geen vriezers, koelkasten of überhaupt stopcontacten bestonden. Als je voedsel wilde bewaren moest je er iets mee doen anders kon je het binnen no time weggooien, dus wecken en inmaken die groenten! In suiker, azijn, zout of olie. En wegstoppen in het donker zodat je de hele lange winter in ieder geval te eten had. En wat gebeurde er traditiegetrouw op 1 januari? Ja, dan werd het vat met gezouten snijbonen geopend. En hoe luxe was het als je op die speciale dag twee groentes kon eten en dan het liefst verschillend van kleur.......
voilá...........daar kwamen de gedroogde witte bonen voorbij!

En was er toen nog iemand ietwat aangeschoten van de middernachtsborrel en bedacht: blote kindertjes in het gras of een moeder probeerde de kinderen stil te krijgen en dreigde ze naakt buiten in het gras te zetten als ze niet hun bord leeg aten of een intens verliefd stelletje zat met smacht naar de zomer uit te kijken. Hoe het ook zij, honderden jaren laten (of ietsjes minder) zit ik vanavond met m'n bordje Blote kindertjes in het gras voor mijn neus. Heeft dat verliefde stelletje maar mooi voor elkaar gekregen :)

Gelukkig 2014!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten