Pagina's

donderdag 14 november 2013

Chocolade! mmmm

Sommige weetjes maken mij helemaal blij, dit is wat ik zo links en rechts vond over chocolade. En natuurlijk is het niet zo dat je je meteen kan volstouwen met een 3 repen per dag of die aanbieding sinterklaas chocolaatjes maar direct 2x soldaat kan maken. Helaas........


Want een minpuntje van chocolade is natuurlijk dat het suiker bevat en vet. Daarom geldt: hoe puurder de chocolade en hoe hoger het cacao gehalte, hoe beter. Pure chocolade bevat tenminste 54% cacao. Maar er zijn ook repen chocolade met een percentage cacao van 87%. Witte chocolade bevat geen cacao, alleen cacaoboter, dus helaas al die fijne positieve dingen gelden niet voor de witte variant. Bekijk de informatie in de kleine lettertjes, als er "puur" op de voorkant staat wil dat ook niet altijd zeggen dat er voldoende cacao in zit.

De leuke dingen:

  • De flavanoiden in chocolade zorgen er voor dat je goede cholesterol (HDL) stijgt en je slechte cholesterol (LDL) daalt. Bovendien zorgt het ervoor dat je bloedvaten iets verwijden en je bloed verdunt. Het helpt voorkomen dat je aderen dichtslibben waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

  • Je kan een hoestdrank nemen als je lang moet hoesten, maar je kan ook eens wat chocolade proberen. De stof theobromine blijkt de hoestprikkel te verminderen. Je moet daarvoor 1000 mg theobromine binnenkrijgen. Dat zit in 80 g pure chocolade( of 500 g melkchocolade, dus sla die maar over. Dit betekent wel dat je in een keer 400 kcal binnen krijgt, dat is dan weer jammer.

  • Engels onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal in 2011 heeft aangetoond dat als je vaker dan twee keer per week pure chocolade eet, het risico op Diabetes type 2 aanzienlijk verkleint.

  • Een Canadese studie toonde aan dat mensen die 5 keer per week ongeveer 30 gram pure chocolade aten, een betere BMI (Body Mass Index) hadden. Deze mensen zullen verder een gezond leef- en eetpatroon hebben, anders gaat je het natuurlijk niet lukken.

  • Chocolade blijkt goed te zijn voor de hersenen. De flavonoïden zorgen voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat zorgt ervoor dat het geheugen beter werkt. En dat geldt niet speciaal of alleen voor ouderen, ook als je jong bent kan dit helpen.

  • En tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk: chocolade verbetert je humeur. Door het eten van chocolade wordt de aanmaak van opwekkende stofjes in je hersenen gestimuleerd zoals endorfinen en dopamine. Samen met de theobromine  en de caffeïne voel je je na een paar stukjes chocolade al snel een stuk vrolijker.
  • In de Verenigde Staten en Brazilië zijn ze er dol op: chocolade pizza! Het principe is eenvoudig. Je legt verschillende repen chocolade op je pizzabodem of je bedekt je pizza met een dikke laag choco. Ook heel populair met extra garnituur zoals marshmallows. Meteen door naar de dokter om je cholesterol te laten checken!

Maar helaas ook:

  • Ook pure chocolade is een caloriebom. 100 gram bevat 500 calorieën. Dat is een kwart van de calorieën die een vrouw dagelijks nodig heeft.

  • Geef je huisdier geen chocolade, het kan dodelijk voor ze zijn!
  • En ja helaas, de (gezonde) hoeveelheid per dag staat op 4 mg cacao per dag, wat staat voor 10 mg pure chocolade of 15 gram melkchocolade. De een zegt 1 a 2 x per week 2 stukjes, de ander iedere dag 2 stukjes puur. Laten we het er maar op houden dat een stukje chocolade geen probleem is, schuif alleen die reep niet in een keer naar binnen! 
En alsof de duvel er mee speelt, dit is wat ik net van de postcodeloterij door de brievenbus geschoven krijg:


 





Ben de rest van het jaar wel zoet nu!

1 opmerking :