Pagina's

dinsdag 24 december 2013

Boerenkool, superfood!




Wie ooit soep bedacht heeft was een genie! Briljant gewoon, stop wat ingrediënten bij elkaar in een grote pan, water erbij en koken maar. Grote pan op tafel, iedereen erom heen en opscheppen. Soep heeft altijd iets gezelligs en is klaar in een handomdraai.

Daarnaast is een soep heerlijk als het koud is, of verkoelend als het warm is, een oppepper als je ziek bent, een lekkere snack, een prima alternatief voor een warme maaltijd en een perfecte manier om alle restjes die je over hebt op te maken.

De basis om heel veel verschillende soepen te maken is eigenlijk verrassend simpel: een uitje of en sjalotje met wat knoflook fruiten, groente even aanzetten samen met het uitje en de knoflook, je eigengemaakte bouillon erbij en klaar ben je met de eerste stap. Vanaf hier is het alleen nog een kwestie van een goede bouillon toevoegen en wat andere ingrediënten waar jij verder trek in hebt.

Is het nog nodig om te zeggen dat een zelfgemaakte bouillon natuurlijk veel meer smaak geeft aan je soep dan de kant en klare? De zelfgemaakte bouillon, die je in ijsblokzakjes in je vriezer hebt liggen zodat je hem altijd bij de hand hebt bij het maken van sauzen of soepen?! Nee toch, dat hoef ik hier niet te vertellen. En mocht jouw bouillon toevallig op zijn, hier vind je de link naar een heerlijke zelfgemaakte kippen- of runderbouillon.
boerenkool.jpg

Een soep die ik deze periode zelf graag maak is Boerenkoolsoep. Boerenkool is een prachtige wintergroente die je zeker ook op een andere manier dan in de stamppot met de rookworst kan gebruiken. De soep is een heerlijke light variant van de stamppot. Al zou je dat niet zeggen als je de aantallen vitamines, mineralen en antioxidanten ziet die in boerenkool zitten!! Dat en het feit dat het ook een prima bron van vezels is, hebben ervoor gezorgd dat boerenkool tegenwoordig ook in het rijtje van superfood staat, terecht!

Het maken van deze #superfood boerenkoolsoep kost je maar een half uurtje met het recept hieronder:

Ingrediënten (voor 4 personen)
  • olijfolie
  • 100 gram pancetta (of ontbijtspek), in reepjes gesneden
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 250 gram boerenkool
  • 1 l kippen- of groentebouillon (heet)
  • 2 blikjes cannellinibonen (400 gram) uitgelekt en afgespoeld, als alternatief kan je ook witte bonen nemen
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 handvol verse tijm, alleen de blaadjes, gooi de takjes weg
  • 50 gram feta of ricotta
Hulpmiddelen:
  • pan
  • staafmixer of blender

Bereiding:
Verhit een scheut olijfolie en bak hierin de reepjes pancetta ongeveer een minuut totdat ze beginnen te karamelliseren. Voeg de ui, knoflook, tijm en het venkelzaad toe en laat dit op laag vuur glazig en zacht worden. Blijf roeren. Roer na 10 minuten de bonen erdoor en laat ze iets aankoeken. Voeg na 5 minuten de boerenkool en de hete bouillon toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken. De boerenkool moet nog mooi groen zijn, maar wel zacht. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer of blender. Voeg peper toe. Zout heeft deze soep echt niet nodig door de pancetta die erdoor heen zit. Voor de finishing touch verkruimel je de feta of ricotta over de soep als deze in de borden of kommen geschept is.

Eet lekker!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten