Pagina's

zondag 8 december 2013

Samen delen en #ruilen


Dat buffet van gister? Hmm laten we het maar niet meer over hebben.
Tussen de middag hebben we nog even lekker de soep van de buren gegeten, die bij hen over was van sinterklaasavond, dus omgekomen van de honger zijn we niet. De buurman stond plots voor de deur, met een bakje. Geweldig toch, eigenlijk zouden we aan onze voordeuren een briefje moeten hangen met erop geschreven wat er de vorige avond is overgebleven. Na het eten
's avonds of 's morgens vroeg loop je de buurt even door en shopt je maaltje zo bij elkaar. Je eigen restjes ruil je weer voor wat anders. Heb je niets te ruilen, ga je lekker koken en laat je mensen een andere dag meegenieten. Niet meer 3 maaltjes koken omdat de een dit niet lust en de ander dat niet. Eindelijk weer eens hutspot omdat jij thuis de enige bent die dat eet en je het daarom maar niet klaar maakt. Dat haal je nu gewoon bij de overbuurvrouw die het bijna net zo lekker klaarmaakt als je moeder. Met een beetje geluk krijg je er ook van dat heerlijke draadjesvlees bij. En nee, niet via een app voor je telefoon of tablet, nee gewoon langs de deuren lopen, veel leuker.

Wel eens gehoord van het +Ruilrestaurant? Ik ken het in Utrecht, maar misschien zijn er meer steden waar ze dit ook doen. Principe is simpel. Er wordt een datum geprikt waarop ze van een gratis locatie gebruik kunnen maken (het is dus ook iedere keer op een andere plek). Je kan je inschrijven voor die datum en een paar dagen voor die dag krijg je een boodschappenlijstje. Op die van mij stond bijvoorbeeld vis, pittig en krijtjes. Geen hoeveelheden en niet precies wat. Het enige dat ze aangeven is dat ze met 1 appel/visje/etc niet veel kunnen, maar met 5 wel. Ik heb de aanbieding van de viskraam, rode poon, meegenomen. Samen met een pot van mijn eigen ingemaakte pepers en krijtjes van de 1 euroshop kwam ik bij de locatie aan. Je geeft je dingen af, krijgt een stickertje op je kleding met daarop wat je hebt meegenomen en wacht af tot het kookteam bedacht heeft wat ze met al die spullen gaan maken. Niemand weet dus wat er 's avonds gegeten gaat worden. Op het ene schoolbord staat wat er binnen is gekomen en op het andere verschijnt langzaam aan het menu. Dat wat er over is gaat naar de mensen die voor je hebben staan koken en serveren. En omdat je met onbekenden aan een tafel zit, maar wel kan zien wie wat meegebracht heeft is ben je zo aan de praat: "oh, die postelein is van jou, lekker!"
Het is begonnen met de gedachte dat uit-eten-gaan helemaal niet zo duur hoeft te zijn en gezien de volle avonden denken veel andere mensen daar ook zo over. Je moet echt op tijd de dag vastzetten anders is het vol. Probeer het eens!

En wat eten wij vanavond? Gebraden #kip uit de oven, heerlijk ingesmeerd met olijfolie, #mosterd, zeezout en tijm, een citroen en wat knoflook in z'n buikje en wat rozemarijn, prei, ui en tomaat in de braadslee. Ik hang wel een briefje aan de voordeur als er wat over is :).



1 opmerking :